Hoe gaat Rusland om met HIV-patienten?

De overheid dient zorg te dragen voor haar mensen, met name voor de zieken en zwakken in de samenleving. Het lijkt erop dat de Russische overheid deze taak op een andere manier invult; in onderstaande documentaire is te zien dat HIV-patienten niet voldoende kunnen beschikken over de benodigde medicatie. Ik vind het heftig om te zien dat de lokale overheden zich niet ten volle inzetten voor haar mensen. Het gevolg is dat deze mensen en hun kinderen lijden en geen uitzicht hebben op een betere toekomst.Maar waarom verbaast me dit zo? In de Tweede Wereldoorlog zagen we eigenlijk hetzelfde; er werd ook toen in Rusland zeer nonchalant omgegaan met de levens van soldaten en burgers. Bij een bevolking van toendertijd meer dan 150 miljoen inwoners werd er niet getreurd om een verlies van 1, 2, 5 en zelfs 20 miljoen mensen.
Toch zouden de Russische leiders zich nu beter moeten inzetten voor haar mensen, want de bevoling neemt al jaren af. Inmiddels is de bevolking gekrompen tot ongeveer 142 miljoen mensen. Door oorlogen, drugsgebruik (met HIV-slachtoffers tot gevolg) en alcoholisme neemt het aantal inwoners, waaronder vooral het mannelijke deel, af. Inspanningen van de overheid om het krijgen van kinderen te stimuleren, heeft nog niet veel vruchten afgeworpen. Misschien dat er na de verkiezingen in december en maart veranderingen worden ingezet…!

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>